Inloggen ledenx
Total Medical Support standaard aanwezig bij alle thuiswedstrijden van Vitesse in het GelreDome, en Jong Vitesse op Papendal met E.H.B.O. en Medisch personeel.
De vaste leverancier van de Medische Dienst in het grootste theater van Nederland

Risico's gebruik 4-FA groter dan tot nu toe bekend

Steeds meer jongvolwassenen weten de nieuwe psychoactieve stof 4-fluoramfetamine (4-FA, 4-FMP) te vinden. Recente onderzoeken van het Trimbos-instituut en Jellinek laten zien dat het gebruik ervan de afgelopen jaren flink is toegenomen. De effecten van 4-FA zitten tussen die van ecstasy en amfetamine in en gebruikers omschrijven het ook wel als ecstasy-light. Recente incidenten wijzen er echter op dat er grote gezondheidsrisico's zitten aan het gebruik ervan, waaronder hartprobemen en hersenbloedingen.

 

4-FA is een voorbeeld van een nieuwe psychoactieve stof die qua chemische structuur erg lijkkt op de stoffen amfetamine en MDMA. De gebruikers ervaren de effeten als relatief mil, ze hebben het gevoel betere controle over zizhczelf te hebben dan bijvoorbeel bij het gebruik van MDMA of amfetamine. Dit zou mede de recente populariteit van het middel kunnen verklaren. Het gegeven dat 4-FA niet onder de Opiumwet valt draagt daarnaast mogelijk bij aan het idee dat er geen gevaren zitten aan het gebruik ervan. Nieuwe informatie laat zien dat dit onjuist is.

 

Samen met o.a. het Trimbos-instituut volgt St. Total Medical Support en andere EHBO organisaties de ontwikkelingen in acute gezondheidsincidenten die samenhangen met het gebruik van drugs.

De klachten en problemen varieren van lichte tot ernstige hoofpijn tot aan hersenbloedingen en hartproblemen. Het is zorgwekkend dat er in korte tijd meerdere patienten zijn opgenomen in het ziekenhuis na 4-FA gebruik. Vermoedelijk zijn er recent ook mensen overleden na het gebruik van 4-FA, maar nader onderzoek loopt om hier uitsluitsel over te geven.

 

Een groot risico aan het gebruik van 4-FA is dat de klachten die gebruikers ervaren in het begin vrij mild van aard zijn, in het bijzonder (lichte) hoofdpijn en een (lichte) verhoging van de bloeddruk, maar onverwacht snel kunnen deze omslaan in levensbedreigene situaties. Het Trimbos-instituut raadt het gebruik van iedere drug af, dus ook van 4-FA. Het gebruik van drugs is immers nooit zonder risico's. Wie na gebruik van 4-FA (stevige) hoofdpijnklachten ervaart, wordt geadviseerd zich direct tot de EHBO van een evenement of de huisarts te wenen.


Terug naar het nieuwsoverzicht