Inloggen ledenx
Namens de Nederlandse Hartstichting verzorgen wij basis- en herhalings cursussen in reanimatievaardigheden voor baby's, kinderen en volwassenen.
De vaste leverancier van de Medische Dienst in het grootste theater van Nederland

Omstanders kunnen levens redden na een aanslag en ongeval

Omstanders kunnen levens redden na een aanslag en ongeval

Omstanders kunnen levens redden na een aanslag en ongeval

Levensbedreigend bloedverlies is de belangrijkste voorkombare doodsoorzaak bij letsel. Omstanders en niet-medische hulpverleners kunnen de overlevingskansen van slachtoffers van aanslagen en grote ongelukken aanzienlijk verhogen. Door ernstig bloedverlies meteen te stoppen, worden levens gered. De terreurdreiging is ook in Nederland onverminderd hoog en de eerste aanslagen (Amsterdam CS, tram Utrecht) zijn helaas een feit. 

 

Het is niet ondenkbaar dat in de toekomst Nederland nogmaals wordt getroffen door een aanslag of massale schietpartij. De verwondingen tijdens een aanslag gaan meestal gepaard met levensbedreigend bloedverlies, waardoor de overlevingskansen van slachtoffers snel afnemen naarmate de tijd verstrijkt. Maar ook bij meer alledaagse ongevallen met letsel kunnen omstanders het verschil maken door levensbedreigend bloedverlies te stoppen in afwachting van de ambulance.

 

Elke seconde telt.

De cursus ‘Stop de bloeding – red een leven’ is de internationale standaard als het gaat om het herkennen van levensbedreigend bloedverlies en het stoppen van de bloeding door middel van drukken op de wond, het aanleggen van een tourniquet en/of het opstoppen van de wond. De cursus is eind 2016 met toestemming verkregen uit de VS en bewerkt voor het Nederlandse publiek. Verspreiding vindt plaats via de Traumacentra (instructeurscursussen en basiscursussen) en via individuele instructeurs (basiscursussen). Ook bij St. Total Medical Support / Medische Dienst Gelredome is de cursus nu te volgen. In Nederland zijn er in 2 jaar tijd 6021 basiscursisten en 676 instructeurs opgeleid. Cursisten komen onder andere uit de EHBO en BHV-wereld, grote bedrijven, overheid, openbare instellingen, media, politie en brandweer. Tegelijkertijd wordt dit gedachtegoed bij (niet-medische) hulpverleners, EHBO-ers en BHV-ers onder de aandacht gebracht. 

 

U kunt zich ook voorbereiden. Kijk op de website https://www.totalmedicalsupport.nl/stop-de-bloeding-red-een-leven.htmlen schrijf u in voor de geplande cursus op 3 augustus 2019 in Arnhem.


Terug naar het nieuwsoverzicht