Inloggen ledenx
Total Medical Support met E.H.B.O. en Medisch personeel aanwezig op diverse (bedrijfs) sportdagen bij Watergoed van Omnivents
De vaste leverancier van de Medische Dienst in het grootste theater van Nederland

Nieuwe cursus: Acute Zorg bij Alcohol- en Drugsincidenten

Nieuwe cursus: Acute Zorg bij Alcohol- en Drugsincidenten

Acute Zorg bij Alcohol- en Drugsincidenten

"niet alleen herkennen, maar ook echt hulp verlenen!"

 

"Alle tieners zeggen ja tegen MDMA", althans, als we Lil' Kleine mogen geloven. UIteraard en gelukkig klopt deze uitspraak niet, maar met name de laatste jaren heeft het gebruik van Drank & Drugs wel een grote vlucht genomen.

 

Wat we ook van drugs vinden, we zullen moeten accepteren dat het een verschijnsel is dat deel uitmaakt van de hedendaagse maatschappij. We zullen ermee moeten 'dealen', om in toepasselijke termen te blijven.  Wat zeker zorgen baart, is de toenemende sterkte van de middelen op de markt. Zo bevatten in 2018 onderzochte xtc-pillen 167 miligram MDMA, de werkzame stof. Vijf jaar eerder, in 2013, was dit nog 120 miligram. "Hoe sterker de pil, hoe sterker de effecten. De na-effecten, zoals de kater, kunnen veel langer aanhouden en sommige mensen kunnen erdoor in problemen komen en belanden op de ehbo. "(Trimbos Instituut, Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) 2018).

 

Eerstehulpverleners worden steeds vaker geconfronteerd met overmatig gebruik. Snel en verantwoord reageren in geval van een alcohol- of drugsincident kan levens redden. Acute Zorgverleners (op evenementen of in de verslavingszorg) moeten dan ook weten hoe te handelen bij dergelijke incidenten.

De certificatieregeling 'Acute Zorg bij Alcohol- en Drugsincidenten' (AZADI), voorziet in de groeiende behoefte aan kennis en vaardigheden voor wat betreft het herkennen van een middel en het velrenen van de daarbij behorende eerste hulp. 

 

Onderwerpen in de cursus:

 • Algemene regels voor hulpverlening
 • Diverse brancard- en verplaatsingstechnieken
 • De 7 hoofdsoorten drugs (The Drugs Wheel)
 • De wijzen van gebruik
 • Combinatiegebruik
 • Alcoholvergiftiging
 • ABCDE-methodiek bij het alcohol- en drugsslachtoffer
 • Protocol en eerste hulp in geval van een prik-, spat- en snijaccident.
 • Veel voorkomende drugs in detail behandeld
 • De effecten van het drugsgebruik
 • Excited Delirium Syndrome (EDS): herkennen en eerste hulp maatregelen

 

Wat deze gecertificeerde cursus uniek maakt is dat je ook echt leert hulp te verlenen, niet alleen de drugs herkennen, maar ook om zo goed als mogelijk eerste hulp te kunnen verlenen. Je doet kennis en vaardigheden op die onderscheidend zijn van andere opleidingen die er op dit gebied zijn. Denk aan het gebruiken en toepassen van diagnostische meetapparatuur zoals een saturatiemeter, thermometer, electronische bloeddrukmeter, glucosemeter en een pupillampje. Meten is namelijk weten! Aan de hand daarvan is de hulpverlener in staat om die acute zorg te verlenen die het alcohol- en drugsslachtoffer nodig heeft.

 

Om te beoordelen of de cursist beschikt over het beoogde niveau van kennis en vaardigheden, dient deze een theoretisch en praktisch examen af te leggen.

 

Na het volledige examen met goed gevolg te hebben afgelegd, ontvangt de kandidaat het NITKA ISO 17024 persoonscertificaat 'Acute Zorg bij Alcohol- en Drugsincidenten' (optioneel " INclusief Module Verslavingszorg").

 

Geldigheid certificaat: 1 jaar.

 

Voor meer informatie en cursusdata, neem contact met ons op via onze website of per e-mail: info@totalmedicalsupport.nl, o.v.v. AZADI cursus.


Terug naar het nieuwsoverzicht