Inloggen ledenx
Total Medical Support met E.H.B.O. en Medisch personeel aanwezig op diverse evenementen. o.a. Free Your Mind Festival in Arnhem en Festivaart en Huntenpop in Ulft.
De vaste leverancier van de Medische Dienst in het grootste theater van Nederland

Start evenementenzorg opleidingen

Start evenementenzorg opleidingen

 

 

 

 

Toegenomen vrije tijd, economisch welvaren en een grote mate van mobiliteit zijn de ingrediënten voor de huidige populariteit van (massa)evenementen. Er is in relatief korte tijd een omvangrijke markt voor evenementen ontstaan.

Evenementen brengen zekere risico’s met zich mee voor de veiligheid van het publiek. En soms gaat het goed mis. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 

De verkeerschaos na afloop Dance Valley 2001, de strandrellen tijdens Sunset Grooves 2009 in Hoek van Holland (conclusie van het onderzoek: “ongecoördineerde hulpverlening, onvoldoende rechtdoen aan dreigingsinformatie en een onduidelijke commandostructuur…”) en de ramp tijdens de Dance Parade 2010 in Duisburg (21 doden, 509 gewonden).

 

In toenemende mate krijgen organisatoren en hulpverleners ook te maken met overmatig gebruik van alcohol en drugs. Snel en verantwoord reageren in geval van een alcohol- of drugsincident kan levens redden. Hulpverleners moeten dan ook weten hoe te handelen bij dergelijke incidenten.

 

Daarnaast is er sprake van een toenemende terrorismedreiging, ook in Nederland. Strategische of symbolische plaatsen kunnen doelwit zijn van aanslagen. Maar ook plekken waar veel mensen komen, zoals evenementenlocaties. In dat geval hebben terroristen het doel om zoveel mogelijk mensen tegelijk te treffen en een substantieel of symbolisch belangrijk deel van de samenleving te ontwrichten. Een voorbeeld hiervan is de terroristische aanslag in concertzaal Bataclan, Parijs op 13 november 2015 (89 doden).

 

Het is dus niet verwonderlijk dat er een groeiende behoefte is aan gespecialiseerde evenementenhulpverlening.

 

Je kan daarbij denken aan:

  • Aandachtspunten bij voorbereiding van een evenement
  • Crowd management: het systematisch plannen van en het sturing geven aan het ordentelijke verloop van gebeurtenissen (zoals een gedeeltelijke of algehele ontruiming) waarbij grote aantallen mensen bij elkaar komen.
  • Agressief en ander afwijkend gedrag van evenement bezoekers
  • De nauwe samenwerking met gespecialiseerde medische hulpverleners en met de professionele hulpverlening.
  • Acute zorg in het geval van alcohol- en drugsgebruik, maar ook in het geval van oververhitting of onderkoeling.
  • Acute Zorg in geval van een terroristische aanslag. Het is niet de vraag of het gebeurt, maar wanneer, waar en hoe. Op dat moment heb je mogelijk tijdens een evenement te maken met meerdere slachtoffers tegelijkertijd. Dat betekent snel en adequaat communiceren met professionele hulpdiensten, triage en inzet van onorthodoxe (verband)middelen.

 

De opleiding Evenementenzorgverlener Cat. 2 voorziet in deze groeiende behoefte. De invoering van de VNEZ (Veldnorm Evenementenzorg) helpt verder mee aan de uitrol en ontwikkeling van deze opleiding.

Optioneel is in deze opleiding ‘Module Teamleider’ opgenomen. Het betreft specifieke eindtermen die de kennis en vaardigheden beschrijven van een leidinggevende binnen de evenementenhulpverlening.

 

Aan de hand van een theorie- en praktijkexamen wordt vastgesteld op de kandidaat competent is. Als de kandidaat slaagt, ontvangt hij/zij het NIKTA ISO 17024 persoonscertificaat Evenementenzorgverlener Cat. 2 (met indien van toepassing het onderschrift: Inclusief Module Teamleider).

 

Het certificaat is 1 jaar geldig.

 

NB: gezien de huidige covid ontwikkelingen zal daar waar mogelijk gestart worden met het online geven van de theorie, zodra het fysiek mogelijk is worden de praktijk sessies ingepland in overleg.

Deelname voor actieve STMS-vrijwilligers is op uitzondering van certificeringskosten EUR 30,- kosteloos.


Terug naar het nieuwsoverzicht